FAQ

Vad kostar det att anlita er?

Kontakta oss för pris på just din mastering! Det är viktigt att vi får veta vad du vill ha ut av masteringen i form av ljudideal etc. Priser varierar efter antal låtar och önskad slutprodukt. Singel, EP Album, CD/DDP, Vinylmaster Etc. samt önskade filformat.

När vi har en helhetsbild av dina behov återkommer vi med ett prisförslag!

Hur skickar jag filer till er?

Skicka en nedladdningslänk via Wetransfer, Sprend, Dropbox eller liknande till info@4916mastering.se packa dina filer i en .Zip fil så att vi kan ladda ned alla filer med ett knapptryck!

Vilket filformat skall jag skicka?

Vi föredrar 24 bit .Wav (allt mellan 44.1-192 Khz går fint) men accepterar de flesta format! Behåll filformatet i det format du spelat in, Konvertera inte till högre Bitrate/upplösning innan du skickar dina filer.

Vad ska jag tänka på innan jag skickar mina filer till er?

Ta bort eventuell limiter från mixbussen. Övriga effekter som fyller ett syfte för mixen som kompressor, EQ etc lämnas kvar. Lyssna noga efter oönskade ljud som små klick orsakade av klipp etc och åtgärda dessa. Dessa små skönhetsfel som kan förekomma i mixar har en tendens att bli mycket tydligare efter mastering och bör därför åtgärdas i mixstadiet.

Vad är en premaster/DDP master?

En premaster är något du behöver för att tillverka CD-skivor på ett presseri och kan ibland även behövas vid digital distribution på Internet.

En DDP-premaster är en uppsättning filer som innehåller allt ljud och all information som behövs för att pressa CD-skivor. Vanligtvis packas DDP-filerna ihop till en zip-fil och kan därefter enkelt skickas till presseriet via Internet. DDP är det premasterformat som vi rekommenderar.

Om du önskar en DDP premaster är det viktigt att vi har all nödvändig information redan vid masteringstillfället! Det som behövs är:

Korrekt låtordning, rättstavade låtnamn, ISRC koder till samtliga spår, Titel på produktionen (namn på album), artistnamn. Eventuell EAN kod.

Innan vi kan leverera en premaster så behöver vi ditt godkännande av produktionens innehåll. Detta godkännande görs via en lyssningsskiva eller annat referensmedia, t ex wav-filer skickade via Internet.

Vad är ISRC-koder?

ISRC-koder är en unik identifikationskod för varje spår på en skiva. Dessa ges ut av IFPI och kan bakas in på CD-premastern. Om du ska släppa din musik för online-distribution så matar du vanligtvis själv in ISRC-koderna när du laddar upp ljudfiler och övrig info.

Vad är produktionsnummer, katalognummer och EAN-kod?

Produktionsnummer, även kallat katalognummer, är en kod som är specifik för produktionen och bestäms av dig som ger ut skivan. Vanligtvis brukar produktionsnumret stå på den färdiga cd-skivans rygg och används ofta av presseriet för att identifiera din produktion.

Om vi har fått produktionsnumret från dig så ser vi till att den slutliga premastern är märkt med den.

EAN-koden är skivans streckkod. Du får den vanligtvis antingen via ditt skivbolag eller distributör, eller köper den själv från tex Grammotex. Denna kan lagras som metadata på CD-premastern.

En del använder EAN-koden även som produktionsnummer.

Jag ska enbart släppa min skiva digitalt, dvs inte pressa några CD-skivor. Behöver jag en premaster?

De ljudfiler du får för godkännande (wave, 16 bitar, 44.1 kHz) kan vanligtvis användas för online-distribution. I vissa fall krävs en DDP-premaster, kolla med din online-distributör ifall du är osäker. Vi rekommenderar Record Union för digital distribution.

Vad innebär “Mastered for iTunes”?

Mastered for iTunes är riktlinjer från Apple, som syftar till att musik ska låta så bra som möjligt på iTunes Music Store. 4916 Mastering följer dessa riktlinjer.

Jag ska även gravera vinyl. Behöver jag en speciell master för det?

I många fall fungerar samma master bra till både CD, online-distribution och vinylgravering, även om det oftast är en fördel att ta fram en separat version för vinylgraveringen. Det är tex viktigt att det finns tystnad mellan spåren, och att sidorna har vettiga längder för det vinylformat du tänker ge ut. Ibland kan det därför behövas en annan spårordning till vinylversionen.

Om det är viktigt med en stark totalnivå på CD-skivan, så kan det även vara en god idé att låta vinylversionen vara mindre limiterad. Ljudfiler som fungerar bra till vinylgravering har mycket gemensamt med ljudfiler som följer riktlinjerna för Mastered for iTunes, så ofta går det fint att använda samma till båda.

//4916mastering.se/wp-content/uploads/2017/09/4916Mastering_w.png

© 2017 - 4916 Mastering